Känslig hy

Pigmentförändringar i huden

När man är en person som jag, som älskar att vara ute i solen, kan det stundom kännas jobbigt att leva med känslig hy som lätt bränns. Riktigt jobbigt känns det när man dessutom får bestående pigmentförändringar i huden… Men, jag har lärt mig att det går att leva med det!

Först och främst, har jag lärt mig att alltid använda solskydd, speciellt på de områden var jag lätt bränner mig och områden var jag ofta får pigmentfläckar (ex. näsa, panna, ovanför läppen). Personligen duttar jag på av vårt Solskyddsstift SPF50+ precis varje solig dag under sommaren! Stiftet är otroligt smidigt att alltid ha med sig i väskan.

Viktigt har jag också lärt mig att det är att inte spendera för lång tid åt gången i solen. Oavsett solskyddsfaktor mår huden inte bra av att spendera alldeles för många timmar i streck i den brännande solen. Korta knyckar är bättre! Mina pigmentfläckar finns alla i ansiktet, och därför ser jag alltid till att ha med en keps eller hatt om jag känner på mig att det kommer bli en lång stund i solen.

Eftersom jag har väldigt känslig hy, peelar jag i princip aldrig huden under sommaren. Jag har märkt att peeling gör den ännu mer känslig och att risken för nya pigmentfläckar därmed ökar. Istället använder jag mig endast av milda rengöringsprodukter, som ex. vårt nya Sensitive Ansiktsvatten (på bild nedan). Det är oparfymerat och innehåller bl.a. lugnande aloe vera samt återfuktande glycerin som hjälper huden upprätthålla fuktbalansen. En ny favvo i min ansiktsvårdsrutin!

När skadan dock redan är skedd, trots de förebyggande rutinerna, vill man kanske kunna dölja pigmentfläckarna på ett enkelt sätt. Jag är inget fan av tjocka makeupbaser, & brukar därför oftast bara dra några drag med vårt Mineralpuder över huden när jag vill täcka lite. Men, vill man ha ett mer täckande resultat kan man också täcka över fläckarna med ex. concealer eller highlighter, Mitt personliga val är vår Highlighter, som passar extra bra till oss med känslig hy.

Är pigmentfläckarna riktigt jobbiga och man oroar sig över dem, kan det vara skönt att gå till en hudläkare för vidare konsultation. Det finns en hel del olika behandlingar att tillgå. Pigmentfläckar kan i sällsynta fall dessutom bero på större skada i huden eller sjukdom, och därför är det viktigt att kolla upp om man blir orolig.

Ta det nu lugnt i solen och var rädd om din hud!

Hälsningar från under solhatten,

Hanna
Content & social media manager

Profilbild
Sanna
  • Gilla
    0
  • Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1000 Tecken kvar