Hår

Balsammetoden framhäver dina naturliga lockar

Den amerikanska hårstylisten Lorraine Massey har skapat en metod hjälper till att trolla fram de naturliga lockarna i lockigt hår. Balsammetoden, eller Curly Girl-metoden som den också heter, är den största trenden inom hårvärlden just nu. Syftet med metoden är att släppa lockarna fria: hjälpa till att få kontroll över bångstyriga lockar och få håret att se starkt, glansigt och livskraftigt ut.

Metoden framhäver lockarna i hår med naturliga lockar. Har man rakt eller lite böjligt hår får man inte lockigt hår, men det kan hjälpa dig tämja svårhanterat eller torrt hår. Poängen med metoden är att sluta använda schampo och istället bara tvätta håret med balsam – ett knep som hjälpt många som lider av torr hårbotten och torrt hår.

Balsammetoden innebär att håret tvättas och behandlas med produkter som inte innehåller silikoner, sulfater eller uttorkande alkoholer. Man ska också strunta i plattängerna och de vanliga hårborstarna, och istället ska man lägga all fokus på återfuktning.

Webben är full av olika varianter av balsammetoden. Men genom att bekanta dig med grunderna och testa dig fram hittar du rutinen som passar just ditt hår. Här är en superenkel variant av metoden.

Balsammetodens 6 steg

1.Final Wash dvs. en sista tvätt
Final Wash görs alltid då du börjar på med balsammetoden eller då du använt produkter som innehåller silikon. Första steget är alltså att få bort alla rester av olika produkter och silikoner ur håret. Tvätten funkar bäst med Djuprengörande schampo eller Lingonschampo. Efter tvätt med schampo kan du använda balsam från andra steget precis som vanligt.

2. Co-wash dvs. balsamtvätt
Från och med följande tvätt tvättas håret bara med silikon- och sulfatfri balsam. I balsamtvätten masseras balsam noggrant in i hår och hårbotten – precis som då du tvättar håret med schampo. I vårt sortiment finns Sensitive Hårbalsam och Nature Hårbalsam, Ecocert Cosmos organic som passar perfekt till balsamtvätt.

3. Condition dvs. återfuktning
Efter balsamtvätt ska håret återfuktas med balsam som vanligt. För det här steget kan du använda samma balsam som till balsamtvätten, och du kan fördela balsam jämt i hela håret genom att dra en kam eller fingrarna genom håret. Lämna balsam i håret och låt verka i några minuter, skölj sedan ur.

4. Styling
Pressa ur överflödigt vatten ur håret efter tvätten. Krama in en stylingprodukt i vått hår. Använd inte en borste till att styla håret! Om det behövs kan du reda ut håret med en glestandad kam. I Dermosils sortiment finns följande produkter som är Curly Girl Approved enligt Curlsbot.com-tjänsten: Värmeskyddande stylingspray och Saltvattenspray, vilka ger håret stöd, struktur och stadga. Stylingsprayen är också återfuktande, vårdande och stärkande.

5. Plopping dvs. torka håret
Håret ska inte torkas med en vanlig frottéhandduk eftersom handduken torkar ut håret. Istället för frottéhandduk ska du ploppa dvs. torka håret med en t-tröja. Svep in håret i en helt vanlig t-tröja och låt torka i 15-30 minuter. Efter ploppningen kan du vid behov föna håret försiktigt men använd en diffusor och låg värme så att du inte blåser ut lockarna.

6. Scrunch Out The Crunch dvs. kläm håret mjukt
Metodens sista steg är att krama ur stelheten från stylingprodukterna. Samla håret i händerna och krama längderna uppåt mot hårrötterna, du kan också ta hjälp av en t-tröja. Det sista steget gör håret mjukt och livfullt.

Sensitive Hårbalsam, Djuprengörande schampo, Nature Hårbalsam, Ecocert Cosmos organic,
Saltvattenspray, Värmeskyddande stylingspray

Har du redan testat balsammetoden? Jag hämtade just vårt Djuprengörande schampo och Sensitive Hårbalsam från lagret, och tänker köra igång med balsammetoden idag!

Profilbild
Sanna
  • Gilla
    2
  • Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1000 Tecken kvar